L'ALCALDE I LA PALLA EN L'ULL ALIÉ


Joan Olmos 05.12.2017 | Levante EMV
L'OMS, Organització Mundial de la Salut ve alertant des de fa temps que l'aire de les ciutats mata. La contaminació de l'aire urbà està relacionada amb les malalties respiratòries agudes i cròniques (incloent-hi l'asma), les malalties cardiocirculatorias i el càncer de pulmó. Si bé les condicions físiques i geogràfiques en cada ciutat donen resultats diferents (a València s'han anat taponando els canals naturals de ventilació) també se'ns recorda que no hi ha dosis baixes que es puguen menysprear perquè totes són nocives. L'ajuntament de Barcelona va presentar esta setmana un estudi que atribuïx a la contaminació la mort de 250 persones a l'any i 1500 ingressos hospitalaris en la ciutat.

A part d'altres fonts, com les industrials -cada vegada més allunyades dels nuclis urbans- el trànsit motoritzat és el principal responsable de la mala qualitat de l'aire urbà. Que haja de ser un grup d'admirables voluntaris, em referisc als de Mesura (que formen part de la Plataforma cívica València per l'aire) els qui estiguen mesurant nivells, i alertant sobre la situació, indica que les administracions competents no faciliten informació suficient i comprensible perquè els ciutadans sapiem a quins atenir-nos. Este col·lectiu ens ha ensenyat que en l'aire coincidixen micropartículas que embruten i es colen en els pulmons, (procedents de frenades i fregaments) amb les substàncies químiques que ixen dels tubs de fuita i que ens enverinen, com el diòxid i el monòxid de carboni, i l'òxid de nitrogen. 

Per tot açò, sorprenen les declaracions del nostre Alcalde en les quals responsabilitza en bona part a la crema de la palla de l'arrossar de la mala qualitat de l'aire en la ciutat, ajudada per una situació climatològica desfavorable. Estos episodis puntuals no són la causa d'eixa mala qualitat, sinó factors agreujants. El paper determinant del trànsit motoritzat en la contaminació de fons és inqüestionable, encara que normalment no arriba als límits màxims europeus, però que sí supera habitualment les recomanacions de l'OMS.

Requerix doncs una situació tan greu alts nivells de transparència perquè els ciutadans tinguem puntual informació sobre l'aire que respirem en la ciutat i del que som captius. Qüestionar el disseny de la xarxa actual de vigilància (que depén del departament autonòmic de medi ambient) o demanar més implicació a les autoritats sanitàries en la protecció de la salut, pareix raonable. Estem parlant d'un dret bàsic de la ciutadania.

No solament ens interessa saber si és convenient fer esport a l'aire lliure en els dies més crítics. Cal a més referir-se a les activitats quotidianes, com portar als nostres xiquets al col·legi o facilitar als majors perquè isquen a prendre el sol de tardor, per citar dos col·lectius molt vulnerables.

Però sobretot, els ciutadans tenim dret al fet que els responsables del govern de la ciutat, amb la col·laboració de la Generalitat, garantisquen que s'està treballant per a abordar de front el problema -i no amb pegats- amb actuacions valentes a curt, a mitjà i a llarg termini, en comptes de maquillar o amagar els problemes. No vaig a citar, per ser sobradament conegudes, quins són eixes actuacions que s'estan posant en marxa en moltes ciutats, incloent-hi, de manera molt tímida, la nostra.

I parlant del temps, és dimecres 29 de novembre i plou: problema resolt fins a la pròxima crisi?...

http://val.levante-emv.com/opinion/2017/12/04/alcalde-paja-ojo/1650250.html

Comentarios

¿Quieres enviarnos alguna queja o comentario?