SENSEMURS EXIGIX RECUPERAR LA PUNTA


Artistes urbans de diversos països europeus creen impressionants obres en edificis d'esta zona del sud de la ciutat per a detindre el projecte de la ZAL i reivindicar la recuperació de l'horta

G. S. | València 12.03.2018 | Levante EMV
El barri de la Punta s'ha convertit estos dies en tot un referent per a la cultura urbana i també per a la reivindicació social i veïnal. D'esta manera, el dissabte va començar el primer encontre de Muralistes per l´Horta que va congregar a alguns dels artistes d'art urbà més reconeguts d'Europa. El seu objectiu; donar a conéixer la problemàtica d'esta pedania valenciana històricament menyspreada. Este esdeveniment s'emmarca dins de la campanya «Recuperem La Punta, Detengamos la ZAL» que està coordinada per la plataforma «l´Horta és Futur NO a la ZAL».

Al llarg de tot el cap de setmana els artistes s'han repartit per diferents punts d'esta zona del sud de la ciutat. Alguns ja van acabar ahir els seus impressionants treballs, mentre que uns altres els continuaran al llarg de la setmana. Però açò no quedarà, ni molt menys, ací. L'espectacularitat d'estes obres restarà en el paisatge quotidià de la Punta com un record dels perills i reptes que amenacen l'horta i als seus veïns. Durant el cap de setmana ja han sigut moltes les persones que s'han acostat a veure l'evolució d'estos projectes, i entre elles estava, per exemple, la regidora d'Agricultura, Consol Castillo.

Des de la coordinadora expliquen que La Punta, a pesar d'estar reconeguda com zona no urbanitzable d'especial protecció», ha vist com el seu entorn natural i teixit social han sigut greument danyats per l'imparable avanç del port». I afigen que «el projecte de «Zona d'Activitats Logístiques» (ZAL) va implicar passar per damunt de la seua protecció, expulsar un centenar de famílies dels seus habitatges i arrasar l'horta i les seues cases per a cedir-li al port un enorme solar, abandonat fins hui en dia».

«La resistència dels veïns no va servir per a parar la destrucció, però sí per a paralitzar la ZAL. Tres sentències judicials del Tribunal Superior de Justícia van anul·lar el projecte», argumenten, però alerten que, recentment, però, s'han posat en marxa els tràmits per a reactivar el Pla de la ZAL.

Per això, amb propostes com «Sensemurs» es pretén «visibilitzar el problema per a repensar La Punta com un espai verd, viu i estratègic», argumenten.

Seguix el Cicle de Cinema

D'altra banda, esta setmana continuarà el cicle de cinema «Aturem la Zal» amb projeccions en el Centre Cultural Octubre i en el Col·legi Major Rector Peset.

Comentarios

¿Quieres enviarnos alguna queja o comentario?