DALMAU ALERTA DE L'"EMERGÈNCIA RESIDENCIAL" A VALÈNCIA I ALACANT


Entre les mesures a emprendre incidix en la importància d'augmentar el parc públic de vivenda entre un 20 i un 30% en esta legislatura

Europa Press/ Levante-Emv | València 07.07.2019
Una de les màximes preocupacions dels valencians i valencianes és la situació de la vivenda. En un context en el qual els preus del lloguer no deixen de pujar i on molts d'ells han eixit ja del mercat residencial per a passar-se al turístic, moltes famílies veuen com la part de la seua renda que dediquen al pagament de la seua vivenda en propietat o de lloguer és cada vegada major. De fet, un estudi de la UE afirmava que Espanya és el país de la Unió on els seus residents dediquen més percentatge dels seus ingressos a la vivenda. Mentre que l'últim informe publicat pel portal immobiliari Idealista determinava que València era la tercera capital d'Espanya on més havia pujat el preu del lloguer durant l'últim any, concretament un 37,9 % de mitjana.

Davant esta situació, el vicepresident segon de la Generalitat Valenciana i conseller d'Habitatge i Arquitectura Bioclimàtica, Rubén Martínez Dalmau, (Unides Podem), ha cridat l'atenció sobre «dos focus d'emergència residencial»: l'àrea metropolitana de València i el sud de la província d'Alacant, dos zones amb «enorme quantitat de demandants i molts problemes socials de vivenda». Per este motiu, el vicepresident i conseller d'Habitatge ha advertit que el seu departament serà «particularment dràstic» a l'hora de plantejar solucions.

Entre les mesures a emprendre, incidix en la importància d'augmentar el parc públic de vivenda entre un 20 % i un 30% en esta legislatura, això és, uns 9.000 habitatges que se sumarien a les 15.000 de les quals la Generalitat disposa en l'actualitat. Per a açò, aposta per la rehabilitació d'immobles de particulars, a canvi de la seua cessió a l'administració entre 5 i 8 anys.

Segons els seus càlculs, «per cada euro que invertim en vivenda, rebem 4 euros d'altres servicis que no s'utilitzen o es usen menys», com són els Serveis Socials o la Sanitat. «Invertir en vivenda no és només generar un dret constitucional sinó qualitat de vida i felicitat», assenyala en una entrevista a Europa Press, de manera que si no hi ha pressupost «ho ha d'haver-hi», sentencia. L'objectiu és augmentar parc públic d'habitatges, però moltes no estan en condicions per a ser habitades, perquè «durant molt de temps no va haver-hi política de vivenda social, va haver-hi política de vivenda especulativa per a grans tinents o elits amb molta capacitat d'inversió, però les polítiques de lloguer social o assequible van estar abandonades pel PP», lamenta.

«Els bancs se n'adonen»

Precisament, en relació a les sancions que contempla la Llei de la Funció de l'Habitatge per a grans forquetes -això és, amb més de deu habitatges, buides- i el reglament de les quals es preveu desenvolupar en esta legislatura, Dalmau s'ha proposat «treballar molt a fons» perquè la norma puga ser aplicada. Està pensada fonamentalment per a fons voltor i bancs que s'han quedat amb habitatges i hauran de posar-se a la disposició de la Generalitat.

El govern valencià ja té convenis amb bancs. En opinió del conseller, «les entitats bancàries se n'estan adonant de la necessitat d'aprofundir en la Funció social de la vivenda, perquè és un mandat constitucional». En este sentit, s'ha mostrat «convençut» que tant els tinents privats com els bancs «van a acatar la llei i van a ajudar a tots els valencians tinguen dret a la vivenda garantit».

L'efecte de la pressió turística

En llocs com València i el sud d'Alacant, «on a més la pressió turística que incidix en els preus del lloguer», Dalmau treballarà en la cerca de «mecanismes per a harmonitzar el dret a emancipar-se dels valencians, la vida habitual, amb la pressió turística i la necessitat de rebre persones que venen a la nostra terra».

Ell advoca per controlar l'augment del preu del lloguer a través d'incentius fiscals en l'IRPF a les persones que lloguen d'acord amb l'Índex de Preus de Referència de la Conselleria. I assenyala la necessitat de «homogeneïtzar els apartaments turístics», és a dir, determinar quins apartaments poden ser destinats a turisme, a més d'augmentar el control sobre apartaments turístics il·legals.

Comentarios

¿Quieres enviarnos alguna queja o comentario?